Läs- & Hörsal‎ > ‎Musik‎ > ‎

Botongdjungelboken

 

Lyssna här (4.11 Mb)

Bakgrund:

Under hösten 1999 råkade vi av en slump hitta en websida, på vilken ett svenskt hiphop-skivbolag annonserade en s.k. remix-tävling. Man kunde där ladda hem en a cappella-version av den svenske förortsrapparen Ayo's hit "Betongdjungelboken", förse den med egna "pheta beats" och skicka tillbaka den. Självklart tog vi oss an utmaningen, och skred till verket under stor tidspress. Ganska snart insåg vi att melodin (som i originalet är en mollstämd, dyster historia) egentligen var en variant av "The bare necessities", björnen Baloos sång från Djungelboken, finurligt muterad till sin parallella molltonart. Vårt musikaliska vägval var därefter solklart.

Bidraget lämnades in i ett omärkt kuvert enbart med texten "Yo Yo Yo. Svenska Hotsynthquintetten representerar jazzen" samt en hänvisning till en hotmail-adress. Rädslan för repressalier var stor. Någon med humor måste ha suttit i juryn, ety vi lyckades ta oss till "finalen" tillsammans med ett tjugotal andra bidrag. Detta innebar att vi hade nått vårt mål, dvs Ayo själv har fått höra vår version. När tävlingen äntligen var avgjord så omnämndes vårt bidrag inte alls. Vi antar att låten var för bra, helt enkelt.

Vokalister:

Rap och Sång: Ayo

Support Rap: Ingemar (konkateneringstalsyntes)

Kör: Ingemars Posse

Utrop: Trinoids, Whisper (Mac Speech)

Master of Ceremonies: Ralph (Mac Speech)

Ljudkällor:

Roland SH-101 (djungeldjur, bas-sekvens, 80talsarpeggio, katten, tuba, dixieklarinett, m.m.)

Clavia Nord Lead (djungeldjur, tablas, distsitar, 80talssekvens och powerbas, vispar, brustrummor, dixietrombon, m.m.)

GEM S2 (latin bop drums, westernpiano, m.m.)

Kawai K1-II (vikningsfågel, 80's power kit, dixietrumpet, m.m.)

Casio MT-31 (Hahti Brass)

Technosaurus Microcon (del i "Björnvrålet")

SFX-ljudfiler (bilkrasch, speedway, pistolskott)

Doom II (skelettsmocka)

Kuriosa:

Vi är mycket stolta över "Björnvrålet" i andra versen. Det består av samtidigt spelade vrålljud på Nord Lead, SH-101, Microcon och K1, vilka behandlats med distorsion och därefter spelats upp ytterligare en gång genom filtret på SH-101an (vilken är modifierad med audio-ingång).