Läs- & Hörsal‎ > ‎Musik‎ > ‎

Night Train

 

Lyssna (6.05 Mb)

Bakgrund:

Night Train är en standardbluestolva som gjorts i hundratals olika versioner, allt från Jimmy Forrests sugande bandekoblues via Lionel Hamptons storbandsboogie till James Browns uptempotwist och Toasters skareggae. Vi valde en sorts rak "eight beat rhythm boogie", delvis därför att vi ville få det så tågaktigt som möjligt och delvis för att Boss DR-110 inte har någon swing- eller shufflefunktion...

Urvisionen från vår sida var ett tåg som färdas genom natten över den amerikanska kontinenten, fyllt med transistorjazzmusiker som spelar och dricker billig whisky ur buckliga pluntor... resultatet låter iallafall delvis som grundtanken.

SHotQs Night Train skiljer sig från de flesta av våra övriga verk genom att den är gjord med väldigt få tagningar och pålägg, nästan som vore det live!

Ljudkällor:

Tågmaskin: Boss DR-110, Roland SH-101, Korg Trident mk II, Nord Lead, Boss Digital Delay, Zoom Phaser, ddrum padstation trig converter, Claes Ohlsson Patchmaster 2000

Lead & Soli: Nord Lead, Roland SH-101, Casio MT-31, Korg Trident mk II, Korg MS-10

Bas och wah-ackord: Korg Trident mk II/Ibanez Wah

Orgel, vissla: Kawai K1-II

Stationsutropare: Korg Trident mk II /Zoom Vocoder

Övrig Utrusting:

Cubase VST 4.1 Mac

Kuriosa:

Låtens fem syntsoli trakteras av respektive quintettmedlem enligt stationsutroparens presentation, på varsin synt i den ordning som anges i listan ovan.

För en beskrivning av Tågmaskinens löjligt komplicerade uppkoppling, se vår bok Bizarra Lösningar på Triviala Problem.