Apparater‎ > ‎

Clavia Micro Modular m. Doepfer Pocket Control

 
I väntan på vår egen modulära analogsynt "Gigantor", har SHotQ inhandlat en Micro Modular - en virtuell modulär synthesizer. Micromodularen är baserad på Clavias banbrytande "Nord Modular", och liknar sitt storasyskon i de flesta avseenden utom ren muskelstyrka. Micromodularen har alltså färre DSP (digitala signalprocessorer), med följden att den kan spela färre röster (med någorlunda komplicerade uppkopplingar blir den oftast monofon).

Själva synten är bara en liten burk med ett fåtal rattar och knappar samt några in- och utgångar för audio och MIDI. Ansluter man denna burk till en dator får man plötsligt möjlighet att på skärmen pussla ihop sin egen modulsynt, med ett stort antal färdiga moduler till hjälp. I nuläget finns allt från de normala analogsyntmodulerna (oscillator, filter, enveloper etc) till mer esoteriska saker som vocoder, olika stepsequencers och liknande. Genom att placera ut de moduler man vill använda och dra kablar mellan dessa (på skärmen) skapar man en synthpatch, som sedan kan spelas och moduleras godtyckligt. Det fiffiga är att allt ljudarbete sker i själva Micromodularen - datorn används bara som grafisk editor. När man fyllt sin Micromodular med lämpliga patchar kan man alltså ta den med sig och spela, helt utan datamaskin.

SHotQs Micromodular är försedd med en Doepfer Pocket Control, en finurlig liten MIDI-kontrollbox med 16 rattar. Eftersom varje ratt kan styra en (eller flera) parametrar i en modular-patch, ger detta möjlighet till mycket avancerad realtidskontroll av ljudet. Extra bra är att Pocket Control är så liten att den passar ovanpå Micromodularen!

Micron har nu med framgång använts som regn- och åskmaskin samt trumfilterprocessor under vår första livespelning. Den förekommer även en del i Nacht und Tag. Dess främsta användningsområde för oss är bizarra ljud och komplexa rytmiska förlopp.