Apparater‎ > ‎

Korg MS-10

 
Korg MS-10 är lillebror i Korgs MS-serie monosyntar (där även sequencern SQ-10 och vocodern VC-10 kan sägas ingå). Själva de grundläggande komponenterna är inte så överdrivet upphetsande: 1 oscillator, 1 tvåpols lågpassfilter, 1 envelope (HADSR, där H står för Hold) och en LFO. Dock är MS-10 precis som sina storebröder "semi-modulär": man kan patcha om en del anslutningar med hjälp av ett antal telejack till höger på panelen. Om man inte har några kablar anslutna använder sig synten av en normal signalgång mellan oscillator, filter och annat - genom att koppla in lite kablar kan man bryta denna signalgång, t.ex. för att ersätta envelope-modulation av filter med en extern modulationskälla.

Detta är ett bra system; problemet är bara att det finns alldeles för lite av allting. När man väl börjat patcha blir man ofelbart frustrerad, eftersom just den ingång eller utgång man behöver, helt enkelt inte finns tillgänglig. Nåväl, man kan ändå göra en del prylar som hade varit svårt på en mer konventionell synt.

Själva ljudet från synten präglas av det extremt skräniga filtret - det låter som inget annat. Drar man upp resonansen på max börjar filtret självoscillera, och man kan lätt få någon sorts distorsion mellan oscillator och "filterton" som liknar sync ungefär. Unikt och användbart! Andra finurligheter innefattar vågformerna för LFOn: man kan svepa kontinuerligt från sågtand via triangel till inverterad sågtand, eller från puls via fyrkant till motsatt puls.

I början hade vi ingen egen MS-10a, men vi fick låna den flera gånger av den mycket snälle och hygglige Marcus Z. Den har används på Tiger Rag, Night Train, Perdido (där den spelar latin percussion bland annat!) samt inte minst på vårt live-gig för dr Moog! Trots dess frustrerande brister skulle vi kunna tänka oss att ha en, eller allra helst en MS-20 eller MS-50...

Efter Moog-spelningen kunde Löfvberg inte släppa känslan för instrumentet på vilket han spelade sitt första och sista solo för legendaren (med body-trig), och efter några års letande lyckades han finna ett exemplar i fint skick för överkomligt pris, så nu har Quintetten en egen!

Nu behöver vi ju bara en MS-50 och en SQ-10. Donationer mottages tacksamt!

- Ladda ner SHotQ:s egentillverkade patch-blad (PDF)

- Ljudexempel